Menu
TR ENG

Ballı Buzlu Çay

Malzeme

• 2 su bardağı demlenmiş çay
• 1 sürahinin yarısına kadar buz
• 1 limon
• 1 portakal
• Taze nane yaprakları
• Birkaç taze çilek ya da orman meyvesi
• 3-4 tane karanfil
• 1 çubuk tarçın (yaklaşık 4 santimlik)
• Bal (İstenilen tatla orantılı olarak)

Hazırlanışı

Limonu ikiye kesin. Yarısının suyunu çıkartın. Kalan yarısını da ince ince dilimleyin.
Çilekleri temizleyip dilimleyin. Portakalı da iyice yıkayıp kurulayın ve ince dilimlere ayırın.
İki su bardağı demli çayı buz dolu sürahiye ya da cam bir kaba aktarın. Buzlar iyice eridikten sonra üzerine istenilen miktarda soğuk su, bal, taze nane yaprakları, tane karanfil, çubuk tarçın ve dilimlenmiş meyveleri ilave edin. Buzdolabında 1 saat kadar beklettikten sonra isteğe göre süzerek servis bardağına aktarın. İsteğe göre kırılmış buz parçaları ile de servis yapabilirsiniz.
Not: İstenirse elma, çilek veya şeftali parçaları da ilave edilebilir. Buzlu soğuk çay hazırlarken dem hızla soğutulmalıdır. Çay yavaş soğutulursa tadı acılaşır.
Siyah çay yerine yeşil çay kullanılmak istenirse, bir tutam yeşil çay kaynar su dolu porselen bir demliğe atılır. Yaklaşık beş dakika beklenir, süzülerek buzun üzerine dökülür.