BALLI ZAHTER ÇAYI NEDİR, NASIL YAPILIR VE NASIL TÜKETİLİR?

Ballı Zahter Çayı

Yemeklere kattığı lezzetle dillere destan olan zahter bitkisi, çay olarak tüketildiğinde aromasını çok daha güçlü bir şekilde hissettiriyor. Peki, bu çayı Balparmak Kekik Balı ile daha da üstün bir lezzete kavuşturmaya ne dersiniz?

Kekiğe benzemesinden dolayı “kara kekik” olarak da bilinen zahter, Orta Doğu ve Türk mutfağında genellikle baharat olarak kullanılıyor. Hatta bu güçlü aromaya sahip bitki, belki de uzun süredir sizin mutfağınızda da yer alıyor. Peki, baharat bölmesinde tuttuğunuz zahteri çay olarak da tüketebileceğinizi biliyor muydunuz? İşte şimdi, çok sevdiğiniz zahterin tadını çok daha yoğun bir şekilde duyumsama vakti! Tabii bu çayın, Balparmak Kekik Balı ile buluştuğunda sizi lezzetin doruklarına ulaştıracağını da söylemeden geçmemek gerek…

1. BALLI ZAHTER ÇAYI NEDİR?

Ballı Zahter Çayı Nedir?

Ballı zahter çayı, zahter bitkisinin demlenmesi ve içerisine bal ilave edilmesiyle hazırlanan bir kış tarifini oluşturuyor. Tek başına demlendiğinde keskin ve acımsı bir tada sahip olan zahter çayı, içerisine bal ilave edildiğinde daha yumuşak bir içim sağlıyor. Kekik balı ise zahterin aromasını sevenler için tatlandırıcı olarak en ideal seçeneklerden biri olarak öne çıkıyor.

1.1. ZAHTER NEDİR?

Zahter, yabani bir ot çeşidi olup Anadolu’nun orta ve güney kesimlerinde kendiliğinden yetişebiliyor. Gaziantep ve Antakya mutfaklarında özel bir yeri olan zahter, özellikle de etli ve domatesli yemeklerle hoş bir uyum yakalıyor. Bu bitki, ayrıca kış aylarında ballı zahter çayı olarak da keyifli ve verimli bir tüketim sağlıyor.

2. BALLI ZAHTER ÇAYI NASIL YAPILIR?

Ballı Zahter Çayı Yapılışı

Ballı zahter tarifi için gereken malzemeleri ve diğer bilgileri sayfanın devamında bulabilir, dilerseniz malzeme miktarını arttırarak daha fazla porsiyon elde edebilirsiniz.

Porsiyon: 1 Kişilik

Hazırlama Süresi: 10 Dakika

Bekleme Süresi: 7 Dakika

Materyaller:

  • Cezve / Küçük Tencere / Çaydanlık

  • Süzgeç

  • Kupa

  • Çay Kaşığı

Malzemeler:

  • Zahter (1 tatlı kaşığı)

  • Su (1 büyük su bardağı)

  • Limon [İsteğe göre (2 dilim)]

  • Balparmak Kekik Balı

2.1. BALLI ZAHTER ÇAYI YAPILIŞI

  • Kaynamış olan suyu, demleme için tercih ettiğiniz ve içerisine zahter koyduğunuz metal kaba aktarın.

  • 6 ila 7 dakika kadar çayın demlenmesini bekleyin. Bu esnada çayın içerisine limon dilimlerini de ilave edebilirsiniz.

  • Demlenen zahter çayını süzerek kupaya doldurun. İçerisine istediğiniz miktarda Balparmak Kekik Balı’nı da ilave ederek iyice karıştırın. İşte çayınız hazır!

3. BALLI ZAHTER ÇAYI NASIL TÜKETİLİR?

Ballı Zahter Çayı Tüketimi

Ballı zahter nasıl yapılır artık öğrendiğinize göre, sıra bu çayın en doğru tüketim yolunu öğrenmeye geliyor. İçerdiği yüksek etkili bileşenlerden dolayı zahter çayının günde 1-2 bardak ile sınırlandırılması öneriliyor. Zahter çayı, kimileri tarafından ıhlamur gibi kaynatılarak da hazırlanabiliyor. Ancak bu durumda bitkinin faydalı bileşenleri, tıpkı ıhlamur çayında olduğu gibi kayboluyor. Bu nedenle çayın kaynamış ve bekleyen suya ilave edilmesi gerekiyor. Ayrıca balın da -güvenli bir şekilde tüketilebilmesi için- çay içim sıcaklığındayken eklenmesi büyük önem taşıyor.

4. BALLI ZAHTER ÇAYI ETKİLERİ NELERDİR?

Ballı Zahter Çayı Faydaları

Zahter bitkisinin içeriğinde de tıpkı kekik gibi timol adlı bir uçucu yağ çeşidi bulunuyor. Vücuda etkilerinden dolayı ilaç yapımında da faydalanılan bu bileşene ek olarak zahter, güçlü bir vitamin (A, C, B1, B6, B9) ve mineral (kalsiyum, demir, potasyum, magnezyum, mangenez, selenyum) kaynağı olma özelliği taşıyor. Bundan dolayı da günlük tüketildiğinde, vücudun ihtiyaç duyduğu çeşitli besin öğelerinin karşılanmasına yardımcı oluyor. 

Kekik balı ise diğer tüm bal çeşitlerinde olduğu gibi vücudun karbonhidrat, protein, enzim ve vitamin-mineral ihtiyacına güçlü bir yanıt veriyor. Bu sayede zahter çayına ilave edildiğinde, lezzetli bir içimden daha fazlasını sağlıyor. Dolayısıyla ballı zahter, etkileri bakımından günlük takviye edici bir gıda olarak da ideal bir alternatif oluyor. Ancak unutulmamalı ki bu çayın etkilerini hissedebilmek, hemen yukarıda açıkladığımız ballı zahter nasıl tüketilir sorusunun yanıtlarında saklı…

Afiyet olsun!


 


T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.