İFTAR SONRASI FERAH BİR TATLI: BALLI LİMONLU KEK

BALLI LİMONLU KEK

Bu yıl vereceğiniz son iftar davetiyle konuklarınızın hem damaklarında hem de zihinlerinde iz bırakmaya ne dersiniz? O halde sizlere özel hazırladığımız bu şeker ilavesiz ve hafif mi hafif ballı limonlu kek tarifini mutlaka denemelisiniz!

Ramazan ayının son günleri gelip çattığında, kalabalık iftar sofralarının vesile olduğu doyumsuz sohbetler her zamankinden daha fazla değer kazanıyor. Gün boyu ruhu huzura doyurmanın ardından, vakit geldiğinde karınları da doyurmak adına şükürler eşliğinde sofralara oturuluyor. Sonrasında aileyle ve dostlarla içilen bir bardak sıcak çayın tadı da tabii bir başka oluyor. Bir de bu çaya eşlik eden leziz bir tatlı varsa, insan daha ne ister? Siz de aynı fikirdeyseniz, bu yılın son iftar menüsü için size özel nefis bir tarif önerimiz var: Ballı limonlu kek… Öyleyse hadi, şimdiden kolları sıvama zamanı!

1. BALLI LİMONLU KEK YAPIMI

BALLI LİMONLU KEK YAPIMI

Porsiyon: 8-10 Kişilik

Hazırlama Süresi: 1 Saat 15 Dakika

Bekleme Süresi: 30 Dakika

Materyaller:

  • Derin Kâse (2 adet)

  • Kek Kalıbı

  • Çırpıcı

  • Spatula

  • Elek

  • Yağlı Kâğıt (tercihe göre)

  • Sos Tenceresi

Malzemeler:

Kek için:

  • Yumurta (3 adet)

  • Yoğurt [250 ml (1 su bardağı)]

  • Hindistan Cevizi Yağı (1 kahve fincanı)

  • Yulaf Unu (10 tepeleme dolu yemek kaşığı)

  • Balparmak Narenciye Balı (1 su bardağından 2 parmak az)

  • Vanilya (1 çay kaşığı)

  • Limon Kabuğu Rendesi (1 adet limondan)

  • Limon Suyu (2 yemek kaşığı)

  • Kabartma Tozu (2 çay kaşığı)

  • Karbonat (yarım çay kaşığı)

Sos için:

  • Nişasta (1 tepeleme yemek kaşığı)

  • Su (1 su bardağı)

  • Limon Suyu (2 yemek kaşığı)

  • Balparmak Narenciye Balı (3-4 yemek kaşığı)

  • Limon Kabuğu Rendesi

  • File Badem

 

2. BALLI LİMONLU KEK NASIL YAPILIR?

BALLI LİMONLU KEK NASIL YAPILIR

Ballı limonlu kek yapımına başlamadan önce fırınınızı 175°C dereceye ayarlayarak kekinizin daha iyi pişmesini sağlayabilirsiniz.

2.1. Kekin Hazırlanması

  • Üç adet yumurtayı derin bir kâsenin içerisine alın ve köpürene kadar iyice çırpın.

  • Ardından çırptığınız yumurtaların üzerine yoğurt, Hindistan cevizi yağı, bal, vanilya, limon rendesi ve limon suyunu ekleyerek bir spatula yardımıyla yavaşça karıştırmaya devam edin.

  • Başka bir kâsenin içerisinde un, kabartma tozu ve karbonatı karıştırın. Elde ettiğiniz bu karışımı daha önce hazırladığınız sıvı karışıma elek yoluyla ilave edin.

  • Kek hamurunu yine spatulayla yavaş yavaş karıştırarak homojen bir karışım elde ettiğinizden emin olun.

  • Kek kalıbınızın zeminini ve kenarlarını hafifçe yağlayın ya da kalıbın içerisine yağlı kâğıt serin.

  • Kek hamurunu kalıbın içerisine dökün ve önceden ısıtılmış 175°C derecelik fırında yaklaşık 45-50 dakika pişmeye bırakın. Fırın içi sıcaklığın değişmemesi için kek pişerken kapağı açmamaya özen gösterin.

  • Yeterli süre geçtikten sonra bir kürdan yardımıyla keki kontrol edin. Kekin farklı yerlerine batırdığınız kürdana sıvı karışım yapışmıyorsa kekinizi fırından çıkarıp oda sıcaklığında 10-15 dakika dinlenmeye bırakın.

2.2. Sosun Hazırlanması

  • Bir su bardağı suyu sos tenceresinin ya da küçük bir tencerenin içerisine boşaltın ve üzerine tepeleme dolu bir kaşık nişastayı ekleyin. Karışımı hiç topak kalmayana kadar çırpın.

  • Limon suyu ve limon rendesini de tenceredeki karışıma ekleyerek pişirmeye başlayın.

  • Sos kıvam kazanana kadar sürekli karıştırarak pişirmeye devam edin ve jöle kıvamına gelince ocaktan alın.

  • Sosun yakıcı sıcaklığı geçtikten sonra, içerisine tatlılık tercihinize göre üç ya da dört yemek kaşığı Balparmak Narenciye Balı ilave edin ve karıştırın.

  • Ardından sosu oda sıcaklığına gelene kadar dinlenmeye bırakın.

2.3. Servis Aşaması

  • Yeterince soğuyan kekin üzerine hazırladığınız sosu dökün.

  • Son olarak file bademlerle süsleyerek servise hazır hale getirin.

Afiyet olsun…

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.