KARABİBER NEDİR, NASIL TÜKETİLİR?

KARABİBER NEDİR, NASIL TÜKETİLİR?

Türk mutfağının vazgeçilmezi olan karabiberin neden “baharatların kralı” olarak anıldığını biliyor muydunuz? Tadıyla olduğu kadar kokusuyla da her yemekte kendisini belli eden karabiber, bu şöhreti hak etmek için sayısız neden sunuyor!

Karabiberin baskın aroması, çorbalar ve yemekler için şüphesiz en sevilen tamamlayıcılardan biri. Bu sebeple hemen herkesin evinde baş tacı olan karabiber, aynı zamanda doğal bir destekleyici gıda olarak da kullanılabiliyor. Güçlü antioksidan özelliğe sahip olan bu baharat, yalnızca lezzetiyle değil; içeriğindeki zenginlik ile de mutfakların ve sofraların aranan üyeleri arasında yer alıyor. 


1. KARABİBER NEDİR?

KARABİBER NEDİR?

Karabiber, doğrudan adını verdiği karabibergiller familyasına ait küçük taneli bir bitki türünü oluşturuyor. Aslında çiçekli bir bitki olan karabiberin, sofraya gelme aşamasında ilk olarak meyveleri toplanıyor. Başlangıçta yuvarlak bir şekilde ve yeşil/kırmızı renkte olan bu meyveler, baharata dönüştürülmek üzere önce kurutuluyor, ardından öğütülüyor. Fakat bitkiden karabiber adı verilen baharatın elde edilmesi için meyvelerinin mutlaka olgunlaşmadan önce toplanması ve kurutulması gerekiyor. Eğer meyveler, olgunlaştıktan sonra toplanırsa ve soyularak kurutulursa beyaz biber elde edilmiş oluyor.

2. KARABİBER NEREDE YETİŞİR?

KARABİBER NEREDE YETİŞİR?

Karabiber, dünyada en fazla Hint yarımadasında yetişiyor. Aynı zamanda Amerika kıtasının ekvator kuşağında da yetişebilen karabiber, sıcak iklimlere ihtiyaç duyuyor. Dolayısıyla gereken şartların hakim olduğu Endonezya, Batı Afrika ve Brezilya gibi pek çok sıcak ülkede de karabiber yetiştiriciliği yapılabiliyor. 

3. KARABİBER ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

KARABİBER ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Karabiber türleri nelerdir sorusuna verilebilecek üç yanıt bulunuyor: Salavak, malabar ve beyaz biber… Bu üç karabiber türünün birbirinden en büyük farkları ise renkleri oluyor. Salavak esmer, malabar gri, beyaz biber ise adı üstünde beyaz renkte oluyor. Bu türlerin hepsinde karabiberin acımsı tadı varlığını sürdürüyor.

4. KARABİBER NASIL KULLANILIR?

KARABİBER NASIL KULLANILIR?

Türk mutfağının en leziz tamamlayıcılarından biri olan karabiber hem yemeklerde hem de içeceklerde sıklıkla kullanılıyor. Karabiberin acımsı ve kendine has keskin tadı, Türk mutfağında “lezzet artırıcı” bir etki sağlıyor. Karabiber yemek ve içeceklerde genellikle öğütülmüş formda kullanılıyor. Et yemekleri gibi çeşitlerde ise tomurcukları ile pek çok işlem yapılabiliyor. Karabiber aynı zamanda tatlı içeceklerde de öğütülmüş formuyla az bir miktarda kullanılabiliyor.

5. KARABİBER NASIL TÜKETİLİR?

KARABİBER NASIL TÜKETİLİR?

Karabiber, Türk mutfağındaki neredeyse tüm yemeklere ekleniyor ve bu şekilde tüketiliyor. Birçok yemeğe ekleniyor olması, karabiberi ayırt edilmesi çok kolay bir baharat haline getiriyor. Karabiberin yemeklerle uyumu, tüketimini oldukça kolaylaştırıyor. Karabiber tüketimi daha önce de bahsettiğimiz gibi yemekler, tatlılar ve içecekler ile birlikte sağlanıyor.

5.1. YEMEKLERDE KARABİBER KULLANIMI

Karabiber neredeyse tüm çorbalara eklenebiliyor. Çeşitli sebzeler, bakliyatlar ve salça ile yapılan çorbalar; karabiberin lezzeti ile tamamlanıyor. Yemekte kullanılan malzemelerin oranına göre kullanılacak karabiber, tuz ile bir araya geldiğinde lezzeti artırıyor. Bunun yanı sıra karabiber et yemeklerinden mantıya, pilavlardan tatlılara kadar pek çok geleneksel yemeğin de lezzet sırrını oluşturuyor.

5.2. TATLILARDA KARABİBER KULLANIMI

Genellikle yemeklerde tüketmeye alışık olduğumuz karabiberin tatlılarda kullanımı da şaşırtıcı sonuçlar doğurabiliyor. Üstelik bu baharat kurabiyelerden ballı böreklere, muhallebilerden çikolatalı tariflere kadar pek çok tatlı çeşidine ilave edilebiliyor. Fakat karabiberi tatlılarda kullanırken, doğru miktarları ayarlamak ve aşırıya kaçmamak büyük önem taşıyor.

5.3. İÇECEKLERDE KARABİBER KULLANIMI

İçeceklerde karabiberden özellikle de kış aylarında faydalanılıyor. Güçlü bir içeriğe ve yakıcı bir aromaya sahip olması dolayısıyla bu baharat, sıcak içecekler için ideal bir tamamlayıcı oluyor. Karabiber en çok da bal ve limon ile birlikte tüketiliyor. Fakat bu içeceklerde de karabiberin kullanım oranına dikkat edilmesi gerekiyor. İçeceklerde yarım çay kaşığı ya da daha az karabiber kullanmak yeterli bir miktar oluyor.

6. KARABİBER NEDEN KULLANILMALI?

KARABİBER NEDEN KULLANILMALI?

Baharatların kralı olarak bilinen bu değerli besin, içerdiği antioksidanlar ve vitaminler sayesinde vücuttaki sistemlere çok yönlü olarak katkı sağlayabiliyor. Karabiber, bu özelliğinden dolayı özellikle de kış aylarında sıkça tüketiliyor. Karabiber bunun yanı sıra yemeklere kattığı lezzet ile de tüketimi en çok tercih edilen baharatlar arasında yer alıyor. Bu baharatın kendisine has tadı, Türk mutfağındaki yemeklerle son derece uyumlu bir ikili oluyor. Karabiberin kullanım sebepleri arasında kısaca, barındırdığı güçlü vitamin ve mineraller, lezzeti ve hatta kokusu bulunuyor!


7. KARABİBER TÜKETİM MİKTARI NEDİR?

KARABİBER TÜKETİM MİKTARI NEDİR?

Karabiber baskın bir tada sahip olduğu için kullanım miktarına özellikle dikkat etmek gerekiyor. Yemeklerdeki kullanım miktarı tarife göre değişkenlik gösterebiliyor. İçeceklerde ise kullanım miktarının çok az oranlarda olması lezzet açısından daha uygun oluyor. Karabiberi fazla tüketmek, lezzeti baskın ve hatta acı bir hale getirmekle beraber mide problemlerine de neden olabiliyor.

Peki, Apitera Zen Plus’ın içinde de karabiber olduğunu biliyor muydunuz? Karabiberin bal ve limon gibi güçlü besinlerle bir araya geldiği bu leziz karışımı mutlaka deneyin, ihtiyaç duyduğu besin desteğini vücudunuzdan daha fazla esirgemeyin!


T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.