SAHTE Mİ, GERÇEK Mİ ? HAKİKİ BAL NASIL ANLAŞILIR?

Sahte mi, Gerçek mi ? Hakiki Bal Nasıl Anlaşılır?

Bilindiği üzere bal, arıların çiçeklerden aldığı içerikleri vücutlarında bulunan birtakım enzimlerle işlemesi sonucu oluşan, besin değeri yüksek bir gıda maddesi. Çiçekler ve arıların ekip çalışmasıyla oluşan bal, tamamen doğaldır. İnsan vücudu için oldukça faydalı olan bal, bir fabrika ürünü değildir ve tamamen doğanın bize sunduğu tatlı bir güzelliktir. Arıların mucizesiyle sofralarımıza gelen balın faydalarından yararlanmak için doğal olması, sağlığımız için de büyük önem taşır.

 

Özellikle son yıllarda ortaya çıkan sahte bal olayları, tüketicinin bal kavanozlarına şüpheyle bakmasına neden oluyor. Kovandan sofraya tamamen doğal balı tüketmeye odaklanan tüketiciler, haklı olarak “Hakiki bal nasıl anlaşılır?” sorusunu sormaya başladı. Aslında sahte ya da hakiki balın tek bakışta anlaşılması imkansızdır. Bunun için bilmeniz gereken önemli ayrıntılar bulunuyor.

 

Sahte Bal Nedir?

Gerçek bal, içinde hiçbir katkı maddesi bulunmayan, arıların kovanlarda ürettiği lezzetin analiz edilip paketlenmesi sonucu ulaşan gıda maddesidir. Yani hakiki balın tek kaynağı doğadır ve hiçbir katkı maddesi içermez. Çiçeklere konup nektar almasına izin vermeden arıya şeker şurubu verilmesi, şeker şurubuna bal enzimi katılması veya gerçek bala bir miktar sahte bal karıştırıp miktarın çoğaltılması ise tabii ki doğal olmayan, yani sahte bal sınıfına girer.

 

Gerçek Bal Nasıl Anlaşılır?

Balın gerçekliği tadından, kokusundan, ya da görüntüsünden anlaşılamaz. Bahsedilen kriterler belirleyici olabilir; fakat bu şekilde kesin sonuca varılamaz. Balın sahte olup olmadığının anlaşılması için tek güvenli yöntem, laboratuvarda analiz yapılmasıdır. Araştırma ve Kalite Kontrol Laboratuvarlarında analizi yapılan balların doğallığı ve saflığı %100 kanıtlanabilir. Bunun için akredite edilmiş laboratuvara sahip markaların ambalajlı ballarını satın almalısınız.

 

Bal Analiz Aşamaları

SAHTE Mİ, GERÇEK Mİ ? HAKİKİ BAL NASIL ANLAŞILIR?

Az önce de bahsettiğimiz gibi balda hile olup olmadığı balın tadından, kokusundan ya da görüntüsünden kesin olarak anlaşılmaz. Bu konuda yürütülecek tek güvenli yöntem, Araştırma ve Kalite Kontrol Laboratuvarları’nda analiz yapılmasıdır. Akredite edilmiş laboratuvarlarda gerçekleştirilen analizler sayesinde balın içeriği ve doğallığı kesin olarak öğrenilebilir. Bu nedenle petekten alınan ballar süzülerek mutlaka analiz aşamasından geçirilmelidir.

 

Analiz kapsamında öncelikle balın gerçek olup olmadığı incelenir. Balın iletkenliğinden şeker yapısına kadar birçok özelliği inceleme konusudur. Duyusal olarak da analiz edilen balın kimyasal sonuçlarla uyumlu olup olmadığı saptanır. Tüm bu adımlarla birlikte analizleri gerçekleştirilir. Balın orijinallik tespiti için polen analizi yapılarak arının nektarı hangi çiçeklerden aldığı da belirlenir. Tüm bu analizler için bal konusunda uzman ve deneyimli bir ekiple uluslararası standartlarda bir laboratuvarın olması gereklidir.

 

Balparmak’ın Özenle Seçilen Bal Dünyası

 

Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından akredite edilmiş Balparmak Ar-Ge ve Kalite Kontrol Laboratuvarı’nda yapılan en az 100’den fazla parametrede gerçekleştirilen doğallık testi, tüketiciler için çok önemlidir. Arıcılardan temin edilen balların, Bal Bilim Merkezi’nde yapılan analizler sonucu doğallığının tespit edilmesiyle %100 doğal balın güvenle keyfini çıkarmak mümkündür.

 

Üstelik, “Priospot” uygulamasıyla balınızın doğallığına siz de şahit olabilir, gönül rahatlığıyla doğanın mucizevi lezzetinin tadını çıkarabilirsiniz. Satın aldığınız ürünün etiketindeki Priospot uygulamasını kullanarak Balparmak parmak izi doğrulamasını başlatabilir, ürününüzün analiz raporuna ve balınızı oluşturan çiçek kaynağına ulaşabilirsiniz.  Bunun için linke tıklayıp ürünün üzerindeki kare kodda bulunan numarayı girmeniz yeterli.

 

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.