ŞERBETLİ BAKLAVAYA GÜÇLÜ BİR ALTERNATİF: BALLI KURU BAKLAVA

BALLI KURU BAKLAVA

Türk mutfağının övünç kaynaklarından biri olan şerbetli baklavanın karşı konulmaz lezzeti herkesçe malum… Peki, kuru baklavayı daha önce denemiş miydiniz?

Lezzeti dillere destan baklava, Türk insanının hassas noktası ve Türk mutfağının nadide lezzetlerinden biri… Öyle ki kendine has bir yeme metodu bile var; baklava dilimi bütün halde dilin üzerine yerleştirilir ve damağa bastırılır. Böylece şerbet bütün ağıza yayılır ve ardından çıtır çıtır hamur bu lezzete eşlik eder. Hayal etmesi bile keyif veriyor, öyle değil mi? 

Fakat bir de işin rafine şeker kısmı var ki tüm bu keyfi kaçırmak için tek başına yeterli oluyor. Yine de “Sofralar, hele ki bayram sofraları asla baklavasız olmaz!” diyenler için ise ballı kuru baklava imdada yetişiyor. Çıtır çıtır hamuru ve nefis iç malzemesi ile şerbetli baklava ile eş değer lezzete sahip olan bu tatlı, rafine şeker içermemesi sayesinde gönül rahatlığıyla tüketilebiliyor. Üstelik yapımı da oldukça pratik!


1. BALLI KURU BAKLAVA YAPIMINA DAİR...

BALLI KURU BAKLAVA YAPIMI

Porsiyon: 14 Dilim

Hazırlama Süresi: 35 Dakika

Bekleme Süresi: 15 Dakika

Materyaller:

  • Silikon Yumurta Fırçası

  • Fırın Tepsisi

  • Yağlı Kâğıt

  • Bıçak

Malzemeler:

  • Baklava Yufkası (8 adet)

  • Tahin (1 çay bardağı) ya da Eritilmiş Tereyağı (1/2 çay bardağı)

  • İri Dövülmüş Antep Fıstığı ya da Ceviz (1 çay bardağı)

  • Balparmak Yayla Çiçek Balı 

2. BALLI KURU BAKLAVA NASIL YAPILIR?

BALLI KURU BAKLAVA NASIL YAPILIR?

Ballı kuru baklava tarifi, az sayıda malzeme ile kısa sürede hazırlanabildiğinden, ansızın çıkagelen misafirler için hem gösterişli hem de pratik bir tatlı alternatifi oluyor. Üstelik bu tarifte; “Ballı baklava şerbeti nasıl yapılır?”, “Acaba kıvamı tutturabilecek miyim?” gibi sorulara da yer kalmıyor. Çünkü bu tarifte “ballı baklava şerbeti”nin rolünü doğrudan bal üstleniyor!

2.1. HAZIRLIK AŞAMASI

  • Bir adet yufkayı tezgâha serin ve üzerine fırça yardımıyla tercihe göre bir miktar tahin ya da eritilmiş tereyağını sürün. (Baklavanızın tatlılık miktarını artırmak isterseniz bu aşamada yufkaların arasına bal da sürebilirsiniz.)

  • Ardından yufkanın üzerine Antep fıstığı ya da ceviz serpin ve üzerini bir kat yufka ile örtün.

  • Bu işlemi, toplamda dört adet yufka kullanacak şekilde sürdürün.

  • Dördüncü katı da oluşturduktan sonra üst üste dizdiğiniz bu yufkaları uzun kenarından içeri doğru sararak bir rulo haline getirin.

  • Bu ruloyu keskin bir bıçak yardımıyla altı ya da yedi parçalık dilimlere bölün.

  • Aynı işlemleri sırasıyla kalan dört yufka ile de uygulayın.


2.2. PİŞİRME VE SERVİS AŞAMASI

  • Yağlı kağıdı fırın tepsisine serin ve hazırladığınız baklava dilimlerini üzerine dizin.

  • Baklavaları önceden ısıtılmış 180°C derecelik fırında pişmeye bırakın.

  • Üzerleri kızarana kadar 10-15 dakika kadar pişirmeye devam edin. Bu süre içerisinde yanmamaları için arada bir kontrol etmeyi unutmayın.

  • Fırından çıkardığınız kuru baklavanızın ilk sıcağının gitmesi için 10-15 dakika kadar bekleyin ve ardından üzerine Balparmak Yayla Çiçek Balı ilave ederek servis edin.

Çay sohbetlerinize bal tadı katması dileğiyle, afiyet olsun...


T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.