YABAN MERSİNİ NEDİR VE NASIL TÜKETİLİR?

YABAN MERSİNİ NEDİR VE NASIL TÜKETİLİR

Doğanın sunduğu en lezzetli ve besleyici meyvelerden biri olan yaban mersinini bir kez keşfettiğinizde, ondan bir daha vazgeçmeniz çok zor olacak!

Orman meyveleri, ilgi çekici görünümleri ve özgün lezzetleriyle, meyvelerle arası iyi olmayanları dahi cezbetmeyi başarıyor. Ayrıca bu nefis meyveler başlı başına birer lezzet kaynağı olduğu kadar, tatlı ve içecek tariflerine de çok yakışıyor. Her biri birbirinden lezzetli olan bu orman meyveleri arasında öyle bir tanesi var ki; ağız sulandıran lezzetinin yanı sıra, şaşırtıcı düzeyde yüksek besin değeri ile de gönülleri fethediyor. İşte bu mucize meyve, yaban mersininin ta kendisi! Yaban mersininin adı, son dönemlerde özellikle hedefe yönelik beslenme programlarında sıkça geçiyor. Buna karşılık, kendisi hala yaygın şekilde tüketilen meyveler arasında yer almıyor. Fakat yaban mersininin artık hak ettiği popülerliğe sahip olmasının vakti çoktan geldi de geçiyor! Neden mi? Yaban mersinini tüm detaylarıyla tanıdığınızda, bunu daha iyi anlayacaksınız...


1. YABAN MERSİNİ NEDİR?

YABAN MERSİNİ NEDİR

Yaban mersini, botanik literatüründe vaccinium myrtillus olarak isimlendiriliyor. Bu bitki çeşidi, fundagiller familyasında yer alan meyveli bir çalı türünü oluşturuyor. Fundalık ve ormanlık alanlarda kendiliğinden yetişen yaban mersininin bilinen pek çok yabani türü bulunuyor. Ticareti yapılan ve yaygın şekilde tüketilen yaban mersinleri “yüksek boylu”, “alçak boylu” ve “tavşangözü yaban mersini” olmak üzere üç farklı çeşide ayrılıyor. Yaban mersini, ülkemizde yöreden yöreye şu isimlerle de anılabiliyor: Mosi, ligarba, çalıçileği, likapa, kaskanaka, çera, morsvi, mahabak, mesi, çalı çiçeği, cırtlık çileği, köpek üzümü, ayı üzümü, çay üzümü, çoban üzümü…

2. YABAN MERSİNİ NEREDE YETİŞİR?

YABAN MERSİNİ NEREDE YETİŞİR

Yaban mersinin anavatanı kuzey yarım küre olarak biliniyor. Küresel çapta en yaygın yetişme alanlarını Kuzey Avrupa ve ABD’deki Rocky Dağları oluşturuyor. Ülkemizde ise ağırlıklı olarak, Karadeniz’in yüksek rakımlı fundalık ve ormanlık alanlarında yetişiyor. Yaban mersini, lezzetinin ve faydalarının keşfedilmesiyle birlikte 100 yılı aşkın zamandır tarım endüstrisinin önemli kolları arasında yer alıyor. Kaynaklara göre; 1906 yılında ilk yapay seleksiyon çalışmalarına başlayan ülkenin ABD olduğu biliniyor. Günümüzde hala ticareti yapılan bu yeni türler, yabani olanlarına kıyasla daha iri, daha sulu ve daha tatlı meyveler üretiyor.

Yaban Mersini Türleri

3. YABAN MERSİNİ NASIL KULLANILIR?

YABAN MERSİNİ NASIL KULLANILIR

Yaban mersini taze, kuru, ekstrakt ve toz haliyle gıda sektörü başta olmak üzere ilaç ve kozmetik gibi farklı sektörlerde de yoğun olarak kullanılıyor. Yaban mersini ağacının insan tüketimine uygun bir besin olarak tercih edilen kısmı ise meyvesi oluyor. Meyvenin sıkılmasıyla elde edilen yaban mersini suyu, doğrudan içecek ya da aroma verici olarak tercih edilebiliyor. Ayrıca kurutulan meyveler doğal formunda ya da toz haline getirilerek de tariflere ilave edilebiliyor. İlaç ve kozmetik sektörlerinde ise meyveleriyle birlikte bitkinin çiçek, kök ve yapraklarından da faydalanılıyor.  

4. YABAN MERSİNİ NASIL TÜKETİLİR?

YABAN MERSİNİ NASIL TÜKETİLİR

Lezzeti ve faydalarıyla gönülleri fetheden yaban mersini, tercihe göre birden fazla formda ve pek çok farklı şekilde tüketilebiliyor. Hafif ekşi ve oldukça tatlı olan yaban mersini meyvesi tazeyken tek başına, yiyecek ve tatlı tariflerinde ya da meyve salatalarında kullanılıyor. Bunun yanı sıra, yaban mersini kurusu da besin değeri yüksek bir ara öğün olarak tek başına veya karışım olarak tercih edilebiliyor.

Düşük kalorisi ve içerdiği aktif maddelerden dolayı “diyet ve yaban mersini”, uzmanlar tarafından sıkça birlikte anılıyor. Meyve, doğal olarak sahip olduğu yoğun tatlılık oranıyla ise şeker ilavesiz reçel ve marmelat yapımı için oldukça uygun bir alternatif oluyor. Meyveler sıkılarak veya özütlenerek, içecek ve aroma verici olarak da kullanılabiliyor. Ayrıca yaban mersini yapraklarından demlenen çay, lezzetiyle geleneksel siyah çaya rakip olarak bile gösteriliyor!


5. YABAN MERSİNİ NEDEN TÜKETİLMELİ?

YABAN MERSİNİ NEDEN TÜKETİLMELİ

Vücuttaki sistemler normal işleyişini sürdürürken, bu sürecin doğal bir parçası olarak zararlı “serbest radikaller” ortaya çıkıyor. Bu reaktif maddeler bir şekilde vücudu terk etmediğinde, istenmeyen olumsuz etkiler meydana gelebiliyor. Tam da bu noktada, antioksidan kaynağı olan besinler yardıma koşuyor. Yaban mersini ise antioksidan özelliği en yüksek bahçe bitkisi olarak tanımlanıyor!

İçeriğinde bolca vitamin, mineral, karbonhidrat, protein ve yağ barındıran yaban mersini, bu özelliğinden dolayı “mucize yemiş” olarak da adlandırılıyor. Ayrıca 1950’li yıllarda Norveç ordusunda görev alan askerlere, görme kabiliyetlerini artırabilmek adına bol miktarda yaban mersini marmelatı yedirildiği biliniyor. Sonrasında bu tür bir uygulamanın işe yarar olmadığı anlaşılsa da yaban mersini, günümüz ilaç sektöründe bilimsel yöntemlerle işlenerek yardımcı bir madde olarak kullanılmaya devam ediyor.


6. YABAN MERSİNİ TÜKETİM MİKTARI NEDİR?

YABAN MERSİNİ TÜKETİM MİKTARI NEDİR

Yaban mersininin yüksek besin değerlerinden faydalanabilmek adına günde ortalama bir avuç tüketilmesi yeterli oluyor. Sindirim sistemi sorunları ve başka birtakım problemler yaşamamak adına, tüm besinlerde olduğu gibi yaban mersini tüketiminde de aşırıya kaçılmaması önem taşıyor. Her ne kadar pek çok faydaya sahip olsa da yaban mersininin ilaç niyetine kullanılmaması gerekiyor. Ayrıca uzmanlar kronik hastalık, düzenli ilaç kullanımı, alerji riski, gebelik ve emzirme gibi durumlarda bu meyveyi tüketmeden önce mutlaka bir hekime danışılmasını öneriyor.

7. YABAN MERSİNİ, APİTERA AİLESİNİN DE ÜYELERİNDEN BİRİ!

YABAN MERSİNİ, APİTERA AİLESİNİN DE ÜYELERİNDEN BİRİ

Bir yanda lezzeti ve yüksek besin değeri ile gönülleri fetheden bal, diğer yanda mucizevi etkileri son dönemlerin gözdesi haline gelen propolis… Balparmak, Apitera serisinde bu iki değerli arı ürününü bir araya getiriyor. Üstelik bu karışıma bir de doğanın sunduğu birbirinden değerli bitkisel besinleri ilave ediyor! Sonucunda ise günlük tüketime uygun güçlü bir besin takviyesi ortaya çıkıyor. Lezzetli olduğu kadar yüksek besin değerine de sahip olan Apitera ürün ailesinin bir üyesini de Apitera Mind oluşturuyor! Bal ve propolise ek olarak ginkgo biloba, zerdeçal, tarçın, biberiye ve nar suyu konsantresi ile zenginleşen ürünün içeriğinde yaban mersini tozu da bulunuyor. Apitera Mind, tüm bu besin öğeleri ile zihin fonksiyonlarının normal işleyişini desteklemede yardımcı görev üstleniyor. 

Yaban mersininin yüksek besin değeri ve arı ürünlerinin eşsiz içeriği ile öğünlerinizi zenginleştirmek için siz de hemen Apitera Mind’ı deneyin!

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.