Hesabım
Şifremi Unuttum
Üye Ol
Arama Yap
Sepetim
04.11.2021

Arı Ekmeği Nedir?

Arı Ekmeği

Arıların eşsiz canlılar olduğuna inanmak için hala geçerli bir sebep bulamadıysanız; arı ekmeğini henüz duymamış olmalısınız!

 

Arılar, antik yıllardan beri gerek yaşam ve çalışma şekilleri gerekse de ürettikleri ürünlerle insanoğlunun ilgisini çekmeye devam ediyor. 19’uncu yüzyılda Albert Einstein, Karl von Frisch ve Nikola Tesla gibi iz bırakan bilim insanlarının merceğine giren bu canlılar, bugün modern bilimin de başlıca odak noktalarından birini oluşturuyor. Ve arılar, kendileriyle ilgili her yeni keşifte bu ilgiyi fazlasıyla hak ettiklerini bir kez daha kanıtlıyor! Bu keşiflerden biri de arı ekmeği…

Arı Ekmeği Nedir?

Arı ekmeği, bir diğer adıyla perga; işçi arıların çiçeklerden topladığı polenleri çeşitli işlemler ile fermente ederek ürettiği bir arı ürünü. İşçi arılar ve yavru arıların temel gıda maddesi olan bu ürün, arılar tarafından petek gözlerinde depolanıyor. Pupadan yeni çıkan yavru arıların ilk besinini oluşturan perga, yani arı ekmeği, bu özelliği sebebiyle “bebek arı maması” olarak da isimlendirilebiliyor. Ayrıca uzmanlar, antik kaynaklarda emsalsiz faydaları sebebiyle “ambrosia” (tanrıların besini) olarak bahsedilen gıdanın da arı ekmeği olduğunu düşünüyor!

Arı Ekmeği Nasıl Üretilir?

Arı Ekmeği Nasıl Üretilir?

Bal ekmeği olarak da isimlendirilen arı ekmeği, pek çok şaşırtıcı özelliğinin yanı sıra yalnızca arılar tarafından üretilebilen bir madde olmasıyla da dikkatleri üzerine çekiyor. Peki, arıların tarafında süreç nasıl mı ilerliyor?

Arı Ekmeğinin Üretim Aşamaları

  • Kolonilerine besin sağlamakla yükümlü olan işçi arılar, çiçek çiçek gezerek topladıkları polenleri arka bacaklarındaki polen sepetçiğinde depolar.

  • Kovana ulaşan işçi arılar; diğer arıların yardımıyla petek gözlerine polen, bal ve enzimlerini ekler. Bu karışım petek gözlerinde beklediği süreçte doğal olarak fermantasyona maruz kalır ve bu şekilde arı ekmeğine dönüşür

Arı Ekmeği Ne İşe Yarar?

Arı ekmeği, arıların poleni bal ve enzimlerle fermente ederek oluşturduğu besin değeri yüksek bir üründür. Arı ekmeği yapısında protein ve insan vücudunun sentezleyemediği ve beslenme yolu ile dışarıdan almak zorunda olduğu esansiyel aminoasitler, karbohidratlar, lipitler, vitaminler, mineraller, fenolik asitler, polifenoller, arıdan gelen doğal enzimler ve probiyotik bakteriler bulunmaktadır. Ayrıca polen tanesini çevreleyen çok katmanlı duvarın fermantasyonla ortadan kaldırılması sonucunda insanlar tarafından daha kolay sindirilebilmekte ve bu durum besinlerin emilimi açısından olumlu sonuçlar ortaya çıkarmaktadır.

Arı Ekmeğinin İçinde Neler Var?

Arı Ekmeği İçindekiler

Arı ekmeği yapısında protein ve esansiyel aminoasitler, karbohidratlar, lipitler, vitaminler, mineraller, organik asitler, fenolik maddeler, arıdan gelen doğal enzimler ve probiyotik bakteriler bulunmaktadır. Arı ekmeğinin insan vücudu tarafından sentezlenemeyen ve besinlerden alınması gereken çoklu doymamış yağ asitleri içerdiği de belirtilmektedir.

Editörün Notu: 100 gram arı ekmeğinin içeriğinde 13 miligram P vitamini (rutin) bulunduğu biliniyor. Arı ekmeği dışında hiçbir doğal gıda, bu denli yüksek dozda P vitamini içermiyor!

 

Arı Ekmeğinin Faydaları Nelerdir?

Arı Ekmeği Faydaları

Arı ekmeği hakkındaki bilgilerin belki de en şaşırtıcı olanını duymaya hazır mısınız? Çok sayıda ve her biri birbirinden güçlü aktif bileşenlere sahip olan bu arı ürününün, insan vücudunun günlük ihtiyaç duyduğu tüm besinleri aynı anda içeren bir doğal gıda olduğu biliniyor! Bu bilgi doğrultusunda arı ekmeğinin faydalarının da fazlasıyla geniş kapsamlı olabileceği anlaşılıyor.

 

Arı Ekmeği Nasıl Tüketilir?

Arı Ekmeği Nasıl Tüketilir?

Arı ekmeği doğrudan veya bal, süt, meyve suyu, yoğurt gibi gıdalara ilave edilerek tüketilebilir.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.