Kapat
Hesabım
Şifremi Unuttum
Üye Ol
Arama Yap
Sepetim
Sürdürüleblirlik ve Sosyal Sorumluluk

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK
VE
SOSYAL SORUMLULUK

Balparmak Yaprak Logo
Kuruluş yılımız olan 1980’den bugüne bal ve diğer arı ürünlerinin gelişimine öncülük ediyor, iş ortağımız arıcılarımızın çalışma koşullarını iyileştirmek, mesleki gelişimlerine katkı sağlamak ve yaşadıkları zorlukları kamuoyuna duyurmak amacıyla birçok değerli projeye imzamızı atıyoruz. Kesinlikle biliyoruz ki arı, yalnızca bal için değil; ondan da önemlisi, çevrenin korunması, tarımsal sürdürülebilirlik ve yaşamın sürekliliği için de çok değerli ve vazgeçilmez bir canlı.
Balparmak Ailesi olarak yeni nesillerin de doğanın sunduğu tüm iyilikleri yaşamasını istiyoruz. Ekosistemin, ekonominin, insanın yani yaşamın geleceğini korumak, gelişimine en güçlü katkı sağlayanlar arasında olmak, içinde her zaman arıların olduğu YARIN’ları var etmek ve sürdürülebilir kılmak istiyoruz.
Balparmak olarak, “Arı varlığını korumak, sürdürülebilir arıcılığı desteklemek, arı ürünlerini sağlıklı yaşamın vazgeçilmez bir unsuru halilen getirmek” misyonundan hareketle; - Arının doğa ve insan yaşamına katkıları hakkında toplumu bilgilendirerek farkındalık yaratmak, arının varlığının korunması ve arıcılık mesleğinin sürdürülebilirliğine katkı için kadınları ve gençleri sektöre kazandırmak, - Arıcılarımızın mesleki gelişmelerine katkı sağlayarak kaliteli ürün elde etmelerine ve katma değerli arı ürünleri üretiminin artırılmasına destek olmak için çalışmaya devam ediyoruz.

Devam eden sürdürülebilirlik ve sosyal sorumluluk projeleri

a) ARILAR VARSA YARINLAR VAR

TEMA Vakfı ve Millî Eğitim Bakanlığı iş birliğiyle hayata geçirdiğimiz ve 2020 Yılında Kurumsal Sosyal Sorumluluk Kategorisinde Başarı Ödülü’ne layık görülen Arılar Varsa Yarınlar Var projesi ile arıların, ekosistemin çeşitliliğine ve yaşamın sürdürülebilirliğine katkıları konusunda kamuoyunda farkındalık yaratmayı hedefledik.

Proje çocuklara ve yetişkinlere yönelik eğitim, etkinlikler ve bilgilendirici bir web sitesinden oluştu. Bu çerçevede 2., 3. ve 4. sınıf öğrencilerini iki ders saatini kapsayan eğitimlerle buluşturarak, dünyadaki bitkilerin yüzde 80'inin polenini doğaya dağıtarak, yaşamın çeşitliliğinde büyük bir görev üstlenen arıların, yarınlarımız için önemi anlattık. Yetişkinlere ise 30 ilde farkındalık stantları, 10 ilde Arıların İzinde bisiklet turları ve arılarvarsa.org isimli web sitesi ile ulaşıyoruz. Üç yıl sürmesini planladığımız proje boyunca 50 ilde 46 bin 500’ü çocuk olmak üzere toplamda 70 bin kişiye ulaştık.

20 Mayıs Dünya Arı Günü ve o haftayı kapsayan günlerde ise İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bolu, Eskişehir, Edirne, Erzurum, Diyarbakır ve Sivas’ta arıların doğa ve insan için önemi, ekosisteme katkıları konusunda farkındalık yaratmak için "Arıların İzinde" bisiklet turları düzenledik.

Projeye dair eğitici videoları ve etkinliklerimizden görüntüleri izlemek için tıklayınız.

 
 
“TEMA Vakfı işbirliğiyle gerçekleştirdiğimiz proje ile arıların doğa ve insan için önemi, ekosisteme katkıları ve arıları korumak için neler yapılabileceği konusunda farkındalık yaratmayı amaçlıyoruz.”

b) Balparmak Arıcılık Akademisi Projesi

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın katkılarıyla hayata geçirdiğimiz Balparmak Arıcılık Akademisi ile kırsal kalkınma bölgelerindeki kadın ve gençlerin arıcılığa kazandırılmasını ve Türkiye’nin sahip olduğu arıcılık potansiyelini en iyi şekilde kullanarak arıcılık mesleğinin sürdürülebilirliğine destek oluyoruz. 2020 yılında Sosyal Sorumluluk ve Sürdürülebilirlik Bölümünde, Toplumsal Meseleler Kategorisinde Felis Ödülüne ve Sürdürülebilirlik Yönetimi Kategorisinde Başarı Ödülüne layık görülen Balparmak Arıcılık Akademisi, arıcı adayları ile arıcıların ihtiyaç ve beklentilerine göre, uzman akademisyenlerin katkılarıyla gerçekleşen üç farklı eğitim programı sunduk: Uzaktan Eğitim, Gezici Araç Eğitimi, Uygulamalı Sınıf Eğitimi. Uzaktan eğitimi alan, teorik ve uygulamalı eğitimlere de katılan, yapılan sınavlarda başarılı olan ve arıcılık mesleğine adım atan ilk 100 kadın ve 45 yaş altı genç katılımcıya; arıcılık mesleğine ilk adımı atmalarına katkı sağlamak amacıyla 2 adet arılı kovan verildi. Kovan verilen kişilere, iki yıl boyunca teknik destek sağlandı, giderilemeyen sorunlar için saha ziyareti gerçekleştirildi ve gerekli destek sağlandı. European Bank for Beconstruction and Development

c) Kahvaltılı Sabahlar, Sağlıklı Yarınlar

Çocuklara yönelik hazırlanan inovatif ürün serimiz Honeybana Balparmak ile TOÇEV iş birliğinde "Kahvaltılı Sabahlar, Sağlıklı Yarınlar" isimli sosyal sorumluluk projesini hayata geçirdik. Çocuklara düzenli kahvaltı etme alışkanlığının kazandırılması amaçlanan proje kapsamında İstanbul, Balıkesir, Denizli, Kahramanmaraş, Mardin, Nevşehir, Kars ve Bartın’daki ilköğretim okullarını ziyaret ettik, 16 bin ilköğretim öğrencisine düzenli kahvaltı etmenin önemini çizgi filmin gücünü kullanarak eğlenceli bir şekilde anlattık.
Proje ile çocukların doğru beslenmesinde kilit rol oynayan ebeveynlere de eğitimler verdik. Eğitimler sonrası yapılan araştırmalarda ebeveynlerin de çocuklarının sağlıklı gelişiminde düzenli kahvaltı etme alışkanlığının önemini kavradıklarını gözlemledik.
 

d) Sürdürülebilir Gıda Platformu

Dünya nüfus artışı ve hızlı sanayileşme, dünyamızın kaynakları üzerinde önemli baskılar oluşturuyor. Şehirlere kayan nüfusun yeterli beslenebilmesi için 2050 yılında gıda üretiminin yüzde 60 oranında artırılması gerekiyor. Türkiye’de sürdürülebilirlik, iklim değişikliği, biyo-çeşitlilik, su, gıda, kaynak yönetimi, gıda güvenliği, gıdaya erişim ve gıda alışkanlıkları gibi tehdit ve ihtiyaçların sonucu olarak 2015 yılında Sürdürülebilirlik Akademisi ve Türkiye Gıda Sanayii İşverenleri Sendikası (TÜGİS) öncülüğünde, Sürdürülebilir Gıda Platformu (SGP) bildirgesi yayınlandı. Sürdürülebilir Gıda Platformu, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nı ve Türkiye 11. Kalkınma Planı’nı da sahipleniyor ve ‘Sürdürülebilir gelecek için sürdürülebilir gıda’ ilkesi doğrultusunda, sürdürülebilir gıda ile ilgili konularda bütüncül bir yaklaşımla çalışmalar yapıyor. Ayrıca hızla endüstriyelleşen ve küreselleşen gıda sektörünün, sürdürülebilir ve kapsayıcı bir büyüme modeli geliştirmesine yön vermek için uğraş veriyor ve ‘Bugün değilse ne zaman?’ diye soruyor.
Sürdürülebilir Gelecek İçin Çalışıyoruz Ekosistemin, ekonominin, insanın kısacası yaşamın geleceğini korumak, gelişimine en güçlü katkı sağlayanlar arasında olmak, içinde her zaman arıların olduğu ‘YARIN’ları var etmek ve sürdürülebilir kılmak isteyen bir marka olarak, biz de Sürdürülebilir Gıda Platformu’nun destekçisiyiz. Sürdürülebilir Gıda Platformu’nun amacı, günümüz ve gelecek nesiller için sağlıklı, güvenilir ve sürdürülebilir gıda sistemleri değişim ve dönüşümünü hızlandırmak için çalışmak. Balparmak olarak biz de bu amaç doğrultusunda Sürdürülebilir Gıda Platformu ile çalışmaya devam ediyoruz. Gıda sektörünün tüm oyuncularının ortak çalışma ve buluşma platformu olan Sürdürülebilir Gıda Platformu’nda bir araya gelerek, sektörün gelişimine katkı sağlamak, şeffaf ve izlenebilir süreçlerle sürdürülebilir gıdaya ulaşmak adına destek oluyoruz.
Sürdürülebilir Gıda Platformu
Kahvaltılı Sabahlar, Sağlıklı Yarınlar
“Proje kapsamında çocukların doğru beslenmesinde kilit rol oynayan ebeveynlere de eğitimler verildi.”

Geçmiş Sürdürülebilirlik ve Sosyal Sorumluluk Projeleri

a) Arıcı ve Balparmak El Ele! Projesi

2004 yılından beri sürdürdüğümüz arıcı eğitimlerini “Kaliteli Bal Üretimi İçin Arıcı-Balparmak El Ele” projesi çatısı altında hayata geçirdik. Türkiye’de üretilen balın kalitesinin artırılması amacıyla başlattığımız proje kapsamında arıcılara, AR-GE ekibimiz ve arıcılık alanında uzman akademisyenler tarafından mesleki eğitimler verildi. Aynı zamanda arıcıların ihtiyaç duyduklarında danışabilecekleri ve ulaşabilecekleri bir sistem oluşturduk. Bu sistem doğrultusunda Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ve Ula Arıcılık Meslek Yüksekokulu öğretim görevlilerinin danışmanlığından yararlandık. Projenin ilk aşamasında, Türkiye’nin önemli ve özgün değerlerinden biri olan çam balının üretim süreçlerinin iyileştirilmesine odaklandık. Muğla bölgesinde başlayan pilot eğitimlerde 14 köyü ziyaret ettik ve bu ziyaretlerde 500’den fazla arıcıya doğrudan ulaştık. Ayrıca 15 bin kovanda rastgele kontroller yaptık, arıcılara sağlıklı ve daha verimli üretim için tavsiyelerde bulunduk. Proje kapsamında bal konusunda çeşitli AR-GE çalışmalarının gerçekleştirilmesini, bu çalışmaların ulusal ve uluslararası bilimsel organizasyonlarda sunulmasıyla çam balının uluslararası alanda tanıtılması hedefiyle hareket ettik.

b) Balda Yörelere Göre Kalıntı, Hile ve Orijin Tespiti Projesi

TUBİTAK ile iş birliği içinde geliştirdiğimiz “Balda Yörelere Göre Kalıntı, Hile ve Orijin Tespiti” projesini 2004 yılında başlattık. Türkiye’de bal ve arıcılık sektörünün en büyük sorunlarından olan balda kalıntı, hile ve orijin değiştirme problemlerinin çözümüne yönelik çalışmaları hedefleyen proje kapsamında Türkiye’nin 7 farklı bölgesinde yaygın olarak arıcılık yapılan 48 il ve bunlara bağlı ilçelerde çalışmalar yürüttük. Projede; gıda mühendisi, ziraat mühendisi, kimyager, biyolog ve teknikerlerden oluşan uzman bir kadro görev yaptı ve proje kapsamında arıcılara eğitimler verildi. 2004-2007 yılları arasında, doğrudan arıcılardan alınan 12 bin 359 bal numunesinin fiziksel, mikroskobik, kimyasal ve duyusal özellikleri inceledik ve kalıntı analizleri gerçekleştirdik. Bu süreçte Türkiye’de başka hiçbir yerde gerçekleştirilemeyen bazı analizler yapılabilir hale geldi, balda hile ve orijin tespiti konularında büyük ilerleme sağlandı. Proje sayesinde üniversite-sanayi iş birliği kuruldu, 57 il ve ilçede üretici birlikleri, tarım il ve ilçe müdürlükleri ile iş birliği yapılarak saha çalışmaları ve konferanslar düzenlendi. Konferanslarda yaklaşık 4000 arıcıya eğitim verildi. Proje çerçevesinde arıcılara verilen teknik eğitimler sayesinde Türkiye’de bazı kalıntı sorunları ortadan kalktı. Bu eğitimler sonucu bal veriminde artış gerçekleştiği de gözlemlendi.

c) Arıcılık eğitimleri

Bal sektöründeki öncülüğümüzü sürdürüyoruz ve Türkiye’nin çeşitli arıcılık merkezlerinde arıcı eğitimleri verdik. Ücretsiz verilen bu eğitimleri son olarak Adana, Mersin, Balıkesir, Sakarya ve İzmir’de gerçekleştirdik. 1200’ün üzerinde arıcının bir araya geldiği eğitimlerde “Modern Arıcılık Teknikleri”, “Arı Ürünlerinin Sağlık Alanında Kullanımı”, “Gıdaların Denetimi” ve “Bal Tebliği” gibi çeşitli konularda katılımcılara bilgi verdik. Eğitimler sonrasında “Balda Sürdürülebilir Kalite Ödülleri” sahiplerini buldu. Bal üretiminde kaliteyi sürdürülebilir kılan; Adana’da 16, Mersin’de 4 arıcının mesleki başarısı Balparmak tarafından polen kurutma fırınları ile ödüllendirildi.

d) Balparmak Arıcım Projesi

Bal tedarik sürecinin denetlenebilirliğini ve kontrol edilebilirliğini bir üst noktaya taşıyan “Arıcım” projesini 2015 yılında hayata geçirdik. Proje ile bal tedarik zincirinde kaynakların etkin yönetimini ve Türkiye endemik bitki yapısını takip edip korumayı hedefledik. Proje kapsamında; yaklaşık 13 bin tedarikçi ve arıcının yaptığı tedarik işlemlerini kayıt altına aldık, tedarik işlemlerinde riskleri en aza indirdik. Arıcım Projesi ile Türkiye’nin dört bir yanından alınan numuneleri ve numuneleri temsil eden tenekeleri kimliklendirerek tüm tedarik sürecini dijital ortama taşıdık. Kaliteli bal üretiminde toplum ve çevreyi odak noktamıza aldığımız çalışmalarımız ile iş ortaklarımız ve tedarikçiler için de değer yarattık. Sürdürülebilir bal tedariki alanında geliştirdiğimiz projenin başarısı; Sürdürülebilir İş Ödülleri’nde, “Tedarik Zinciri Yönetimi” kategorisinde ödülle taçlandırıldı.
 
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.