KARANFİL NEDİR VE NASIL TÜKETİLİR?

KARANFİL NEDİR VE NASIL TÜKETİLİR?

Karanfil, sahip olduğu güzel aroma ile hemen herkesin bildiği ve severek kullandığı bir bitki. Fakat karanfilin değerli bir bitki oluşu yalnızca bu sebepten değil. Beslenmeden bakıma dek karanfilin gücünden pek çok alanda yararlanmak mümkün!

Evlerimizde hem bir süs bitkisi hem de baharat olarak yer alan karanfil, işlevselliği bakımından özellikle de mutfakların vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Genellikle hoş aromasıyla öne çıkan bu bitki, zengin içeriği sebebiyle de sıklıkla tercih ediliyor. Peki, mucizevi bitki karanfil hakkında daha çok bilgi sahibi olmaya ne dersiniz?


1. KARANFİL NEDİR?

KARANFİL NEDİR?

Karanfil, mersingiller familyasına ait bir baharat türünü oluşturuyor. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de sıklıkla tüketilen bu bitki, karanfil ağacının çiçeklerinden elde ediliyor. Karanfil bitkisi, milattan önce üçüncü yüzyıla kadar uzanan varlığı ile dünya baharatları arasında bir adım öne çıkıyor. Ülkemizde genellikle tomurcuk olarak kullanılan karanfil, öğütülüp toz haline getirildiğinde baharat olarak da tüketilebiliyor.

2. KARANFİL NEREDE YETİŞİR?

KARANFİL NEREDE YETİŞİR?

Karanfil, günümüzde en fazla Afrika kıtasının doğusunda yer alan Zanzibar’da (diğer adıyla Zengibar) ve Hint Okyanusu adalarında yetişiyor. Bundan önce de karanfilin Endonezya’da yetiştiği, hatta ana vatanının orası olduğu biliniyor. Karanfil yetiştiriciliği ülkemizde ise Akdeniz iklimine sahip olan Antalya ve Mersin gibi şehirlerde seracılık yöntemi ile yapılabiliyor.

3. KARANFİL NASIL KULLANILIR?

KARANFİL NASIL KULLANILIR?

Karanfilin pek çok farklı şekilde kullanım alternatifi bulunuyor. Bu bitki, özellikle de mutfaklarda baharat haline getirilmiş formuyla kullanılıyor. Karanfil aynı zamanda kişisel bakım ürünü olarak ağız bakımı ihtiyaçlarında da kullanılabiliyor. Bu sayede hoş kokusu ile ağız kokusu gibi problemlerin geçici olarak önlenmesine yardımcı oluyor. Bu bitkinin kullanım alanları, yağ formuna getirilmiş hali olan “karanfil yağı” ile daha da genişliyor. Karanfil yağı kullanımı ise ağırlıklı olarak cilt ve saç bakımı gibi kozmetik alanlarında tercih ediliyor.

4. KARANFİL NASIL TÜKETİLİR?

KARANFİL NASIL TÜKETİLİR?

Karanfil tüketiminin önemli sebepleri arasında, hoş aromasının yanı sıra değerli içeriği en önemli etkenlerden biri olarak öne çıkıyor. Güçlü bir baharat olması sebebiyle kullanım alanları oldukça fazla olan karanfil aşağıdaki şekillerde tüketilebiliyor:

4.1. YEMEKLERDE KARANFİL KULLANIMI

Karanfil oldukça baskın bir aromaya sahip olduğu için lezzete etkisi de bir hayli fazla oluyor. Et yemeklerinde, tek başına veya diğer baharatlarla harmanlanarak kullanılabilen karanfil, miktarına dikkat edildiğinde tarifler için hoş bir tamamlayıcı etki sağlıyor. 

Yemekler için karanfilin baharat formunda öğütülmüş olması daha ideal bir kullanım sağlıyor. Aksi takdirde ağza gelen tomurcuk karanfil, damakta acı bir tat bırakabilmekle beraber boğaza kaçması ihtimaliyle tehlike de yaratabiliyor. Karanfil, özellikle et yemeklerinde kullanılan bazı baharatların içerisinde de yer alıyor. Örneğin; Hint mutfağının meşhur “Garam Masala” baharatı, içerdiği karanfille çok daha keyifli bir tüketim sağlıyor.

4.2. TATLILARDA KARANFİL KULLANIMI

Karanfil tatlı çeşitlerinde genellikle aroma verici olarak kullanılıyor. Bu bitkinin kurutulmuş tomurcukları, özellikle sıcak tatlıların şerbetini tatlandırmak için sıklıkla tercih ediliyor. Meyveli tatlılarda ise karanfil, meyve aromalarıyla uyum sağlaması adına ideal bir yardımcı malzeme oluyor. Elmalı turta gibi tatlılarda tarçın tadıyla hoş bir nota yaratmak için karanfilin aromasından faydalanılabiliyor.

4.3. İÇECEKLERDE KARANFİL KULLANIMI

Karanfil su, meyve suyu, komposto gibi içeceklere ve bitki çaylarına eklenerek de tüketilebiliyor. Tomurcuklar, ballı karanfil çayı gibi içecek tarifleri için tek başına demlenebildiği gibi lezzet katması için diğer bitki çaylarının içerisine de eklenebiliyor. Fakat çayları demledikten sonra içerisinden tomurcuk karanfilleri çıkarmak keyifli bir tüketim için daha uygun oluyor.

5. KARANFİL NEDEN KULLANILMALI?

KARANFİL NEDEN KULLANILMALI?

Karanfil ne işe yarar?” diye sorulduğunda, aslında bu bitkinin neden kullanılması gerektiği de ortaya çıkmış oluyor. Öyle ki karanfil kullanmak için sayılabilecek pek çok sebepten bahsetmek mümkün. Karanfil kullanım sebepleri arasında en başta, içerdiği vitamin ve minerallerden faydalanma amacı yer alıyor. Karanfil içeriğinde demir, magnezyum, potasyum ve selenyum gibi minerallerin yanı sıra A vitamini türevlerini de içeriyor. Özellikle kış aylarında çay olarak tüketilebilecek karanfilin, bu anlamda oldukça güçlü bir destekleyici olduğu biliniyor.

Not: Tomurcuk karanfil ve karanfil yağı kullanımı bazı bünyelerde çeşitli alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Bitkiyi kullanmadan önce size uygun olup olmadığını hekiminize danışarak öğrenmenizi öneririz.


6. KARANFİL TÜKETİM MİKTARI NEDİR?

KARANFİL TÜKETİM MİKTARI NEDİR?

Karanfilin pek çok baharatta olduğu gibi az miktarda tüketilmesi öneriliyor. Aksi takdirde bitkinin, güçlü aktif bileşenlere sahip diğer doğal besinler gibi birtakım toksik etkilere yol açma olasılığı bulunuyor. Karanfil ağızda çiğnemek için tercih ediliyorsa günde bir ila iki adet kullanımı yeterli oluyor. Baharat olarak ise bir çay kaşığı veya daha az karanfil, yemekleri tatlandırmak adına hem belirgin hem de dengeli bir aroma sağlamaya yetiyor. 

Balparmak’ın takviye edici gıda alternatifi Apitera Zen Plus’ın da karanfil içerdiğini biliyor muydunuz? Bal, zencefil, tarçın ve karabiber gibi yüksek aktif bileşenlere sahip besinlerin yanı sıra, karanfil de güçlü içeriği ile bu karışımdaki yerini alıyor. Kış aylarında bitkilerin gücünden en pratik şekilde yararlanmak için Apitera Zen Plus’ı daha yakından incelemeyi unutmayın!



T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.