İFTAR SOFRALARININ GELENEKSEL LEZZETİNE YENİ BİR SOLUK: BALLI GÜLLAÇ

BALLI GÜLLAÇ

Geleneksel güllacın alıştığınız lezzetini bozmadan, sevdikleriniz ve sizin için daha güvenilir hale getirmeye ne dersiniz?

Ramazan denilince akla gelen lezzetlerden belki de ilki, güllaç tatlısı... Hafif olduğu kadar hoş aromasıyla da cezbeden bu tatlı, tüm gün süren açlığın üzerine sindirim sistemini yormamak adına iyi bir alternatif oluyor. Fakat bu hafifliğine karşın tarifinde rafine şeker barındırması, maalesef güllacın da masum bir tatlı olmasının önüne geçiyor. Peki, bu engeli nasıl aşabilirsiniz? Tabii ki ballı güllaç tarifi ile!

1.BALLI GÜLLAÇ NEDİR?

BALLI GÜLLAÇ NEDİR

Ballı güllaç, ramazanın vazgeçilmez tatlarından biri olan klasik güllaç tarifinin bal ile yeniden yorumlanmasından oluşuyor. Halihazırda yüksek besin değerlerine sahip olan güllaç, rafine şeker içermeyen bu tarifi ile gönül rahatlığıyla tüketebileceğiniz bir tatlıya dönüşüyor!  

2. BALLI GÜLLAÇ YAPIMI

BALLI GÜLLAÇ YAPIMI

Porsiyon: 

6 Kişilik

Hazırlama Süresi: 

30 Dakika

Bekleme Süresi: 

2 Saat

Materyaller:

  • Tencere

  • Tepsi ya da Borcam

  • Kepçe

  • Havan

  • Sunum Tabağı

Malzemeler:

  • Güllaç (4 yaprak)

  • Süt (1 litre)

  • Balparmak Süzme Çiçek Yayla ve Ova Balı (5 yemek kaşığı)

  • Ceviz (15 adet)

  • Nar Taneleri (1 çay bardağı)

3. BALLI GÜLLAÇ NASIL YAPILIR?

BALLI GÜLLAÇ NASIL YAPILIR

  • Sütün tamamını tencereye alın ve bir taşım kaynatın. Ardından ılık hale gelmesi için bir süre bekleyin.

  • Ilıyan süte 5 yemek kaşığı Balparmak Süzme Çiçek Yayla ve Ova Balı’nı ilave edin ve iyice karıştırın. Bu aşamada tercihe göre sütün içerisine 2-3 damla gül suyu ilave edebilirsiniz.

  • Güllaçtan bir yaprak alarak uygun bir tepsi ya da borcamın içerisine yerleştirin. Ardından bir kepçe ballı sütü yaprağın üzerine gezdirin ve aynı işlemi ikinci yaprak için de gerçekleştirin.

  • Oluşturduğunuz iki kat güllacın üzerine havanda dövdüğünüz cevizlerin bir kısmını serpin. 

  • Cevizlerin üzerine bir güllaç yaprağı daha kapatın ve bu yaprağı da ballı süt ile ıslatın.

  • Son olarak aynı işlemi bir kez daha gerçekleştirin ve güllacınızın üzerine dövülmüş cevizler ile nar tanelerini serpin.

  • Ballı güllacı, sütünü tamamen çekmesi için ortalama 2 saat buzdolabında bekletin. 

4. BALLI GÜLLAÇ SUNUMU

BALLI GÜLLAÇ SUNUMU

  • Sütünü tamamen çeken ballı güllacı buzdolabından çıkarın ve istediğiniz büyüklükte dilimlere ayırın.

  • Servis tabağına aldığınız güllacı dilerseniz tek başına, dilerseniz de dondurma eşliğinde sunabilirsiniz.

5. BALLI GÜLLAÇ TARİFİNİN PÜF NOKTASI

BALLI GÜLLAÇ TARİFİNİN PÜF NOKTASI

Ballı Güllaç tarifinin püf noktasını sütün sıcaklık derecesi oluşturuyor. Süt çok sıcak olursa güllaç yaprakları hamurlaşacak, çok soğuk olursa da yapraklar sütü çekmeyecektir. Bu aşamada sütün ılık olmasına özen göstermelisiniz.

Editörün Notu: Şekersiz güllacın 100 gramı 168 kalori (kcal); balın 100 gramı ise 304 kalori (kcal) değerindedir. Ballı güllaç kalori değerini bu oranlar üzerinden kullandığınız malzeme miktarına göre hesaplayabilirsiniz.

Afiyet olsun…

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.