Kapat
Hesabım
Şifremi Unuttum
Üye Ol
Arama Yap
Sepetim
31.08.2023

LİYOFİLİZE ÜRÜN NEDİR? LİYOFİLİZASYON NASIL GERÇEKLEŞTİRİLİR?

İnsanoğlunun aklı ve doğanın sundukları birleşerek yeni bir gıda koruma yöntemini daha ortaya çıkardı: Liyofilizasyon! Gıda endüstrisinde giderek yaygınlaşan liyofilizasyon yöntemi, besinlerin zengin içeriklerinin tüketim anına dek en yüksek seviyede korunmasına imkan tanıyor. Peki ama nasıl? Balparmak’ın yeni arı sütü ürününde kullandığı bu tekniğin tüm detayları, işte karşınızda!

Liyofilizasyon, kısaca besinlerin dondurularak kurutulması anlamına geliyor. Sağladığı pek çok avantajdan ötürü bu yöntem hem kimya alanında hem de gıda endüstrisinde sıklıkla kullanılıyor. Dondurarak kurutma yöntemiyle hazırlanmış besinlere “liyofilize ürün” adı veriliyor. Son teknolojik cihazlarla üretilen liyofilize ürünler, besinlerin ömrünü uzatan yenilikçi bir saklama ve koruma yöntemi olarak avantajlı bir tüketim sağlıyor.

Yeni arı sütü kapsüllerinin üretiminde liyofilizasyon teknolojisinden yararlanan Balparmak, bu mucize niteliğindeki arı ürününün eşsiz zengin besin değerlerini adeta kovandan yeni çıkmışçasına sizlere ulaştırıyor. Hem de nem vb. çevresel etkenlere karşı koruma sağlayan tekli paketlenmiş kapsüller halinde! “Acaba bozulmuş mudur?” endişesi duymadan, artık her an her yerde kolaylıkla arı sütü tüketmeniz mümkün!

1. LİYOFİLİZASYON NEDİR? İSMİ NEREDEN GELMEKTEDİR?

Liyofilizasyon, News Medical Life Sciences adlı global bilgi platformunda yayınlanan bir çalışmada, maddenin düşük sıcaklıklarda dondurulmasını, ardından sıvı oranının süblimasyon yoluyla azaltılmasını, yani içerdiği suyun katıdan gaz haline dönüştürülmesini içeren bir işlem olarak tanımlanıyor. İlaç üretimi ve besin saklama noktasında güvenle tercih edilen bu yöntem, günümüzde hem kimya sektörü hem de gıda endüstrisi için vazgeçilmez konumda bulunuyor.

Liyofilizasyon kelimesinin etimolojik geçmişine bakınca karşımıza pek de şaşırtıcı olmayan bir bilgi çıkıyor: İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü bünyesinde hazırlanan bir tez çalışmasında, liyofilize kelimesinin Yunancadan geldiği ifade ediliyor. Söz konusu tezde, 1935 yılında Earl W. Flosdorf ve çalışma arkadaşlarının yayınladıkları araştırmada bu tekniğin adının, kuru ürünün rehidrate olabilme yeteneğini tanımlayan ve Yunanca liyofil (suyu seven) kelimesinden türetilen “liyofilizasyon” olarak tanımlandığı anlatılıyor.

2. LİYOFİLİZASYON HANGİ DALLARDA GERÇEKLEŞTİRİLMEKTEDİR?

Özellikle de tablet ve kapsül ürünlerin içeriğini okurken aklınızda dönüp duran “Liyofilizasyon nedir?” sorusunun yanıtını artık biliyorsunuz. Şimdi de sıra, bu yaygın yöntemin kullanım alanlarını sıralamaya geldi. News Medical Life Sciences’taki makalede, liyofilizasyon yönteminin kullanıldığı alanlar şöyle listeleniyor:

  • Farmakoloji endüstrisi
  • Gıda endüstrisi
  • Kimya
  • Biyoloji
  • Müzecilik geri kazanım

İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi bünyesinde hazırlanan Liyofilizasyon adlı makaleye göre, liyofilizasyon proseslerinin farmakoloji endüstrisindeki bazı uygulama alanlarını ise şöyle sıralamak mümkün:

  • Biyoteknolojik ürünlerin üretilmesi
  • Bitki ekstrelerinin kuru gıda formunda hazırlanması
  • Diagnostik ve farmasötik ürünlerin üretilmesi
  • Proteinlerin kuru gıda formunda hazırlanması,

Bilimsel çevrelerde, liyofilizasyon yönteminin sunduğu avantajlar bilinirlik kazandıkça bu tekniğin daha da yaygınlaşacağı ifade ediliyor.

3. LİYOFİLİZASYONUN AVANTAJLARI NELERDİR?

Liyofilizasyon yöntemi, her ne kadar avantajlı olsa da yatırımcı gıda kuruluşları için bazı zorlukları ve ek maliyetleri de beraberinde getirebiliyor. İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsünde yayımlanan çalışmada, liyofilizasyonun hem avantajları hem de zorluk faktörlerine değiniliyor. Hadi; şimdi bu yöntemin avantajlarını terazinin bir kefesine, dezavantajlarını da diğer kefesine yerleştirelim. Bakalım, hangi taraf ağır gelecek?

3.1. Liyofilizasyon Yönteminin Avantajları

  • Ürünlerin bozulma riski azalıyor.
  • Dondurularak kurutulan ürünler suda daha hızlı çözünebiliyor.
  • Ürünlerdeki su henüz ısıtma işlemi başlamadan uzaklaştırılıyor.
  • Liyofilizasyon ile kuru toz gelişmiş bir stabiliteye sahip oluyor.
  • Denatürasyon oluşumu görülmüyor.
  • Uçucu madde kaybı az oluyor.
  • Ürünlerde iyon göçü meydana gelmiyor.
  • Ürünlerin nem seviyeleri istenen düzeyde tutulabiliyor.
  • Dondurarak kurutma yönteminde besinlerin su içeriği kontrol edilebiliyor.

3.2. Liyofilizasyon Yönteminin Dezavantajları

  • Proses süresi uzun olabiliyor.
  • Yatırım, üretim ve bakım maliyetleri artabiliyor.
  • Kalifiye personele ve sık sık eğitime ihtiyaç duyuluyor.

4. LİYOFİLİZASYONUN ADIMLARI NELERDİR?

News Medical Life Sciences’taki makalede liyofilizasyon aşamalarının üç temel adımdan oluştuğu ifade ediliyor. Bunlar dondurma, vakum ve kurutma şeklinde sıralanıyor. Şimdi gelin, bu basamaklardan da kısaca bahsedelim:

  • Dondurma: Bu aşama numunenin dondurulup kristal forma geçirilmesi aşamasını ifade ediyor.
  • Vakum: Bu adım donmuş buzun vakum altında süblimasyonu olarak tanımlanıyor.
  • Kurutma: Su içeriğinin yüzde 90-95 oranında uzaklaştırıldığı aşamayı oluşturuyor.

5. GIDA ÜRETİM SÜRECİNDE LİYOFİLİZASYON NASIL UYGULANIR?

Gıda endüstrisinde dondurarak kurutma işlemi, öncelikle prosese dahil edilecek olan maddenin yüzey alanını genişletmekle başlıyor. Üretime konu olan madde (örn.; arı sütü), sterilize edilmiş geniş tepsilere yayılarak yine steril ortamda donduruluyor. Ardından süblimasyonun gerçekleşmesi için ortamda gerekli enerji oluşturuluyor ve suyun büyük bir kısmı uzaklaştırılıyor. Son aşamada ise ürün tamamen kuru bir forma kavuşuyor.

News Medical Life Sciences’ta yer alan makalede belirtildiği üzere, liyofilizasyon işlemi doğal ürünlerin yapısal bütünlüğünü ve kimyasal profilini yüksek oranda korumasına imkan veriyor. Çabuk bozulmaya elverişli olan arı sütünün -uygun koşullarda depolama telaşı olmaksızın- rahatlıkla tüketilebilmesi adına, Balparmak da yeni ürünlerinde liyofilizasyon tekniğini uyguluyor. Tükettiğiniz arı sütünün zengin içeriğini korunduğundan emin olmak için siz de Balparmak’ın Apitera Arı Sütü Kapsül adlı ürününü tercih edebilirsiniz!

6. LİYOFİLİZASYON UYGULANMIŞ GIDALAR NASIL SAKLANMALIDIR?

Liyofilizasyon uygulanmış gıdaların havadaki nemi emmemesi için doğru şekilde paketlenmeleri ve saklanmaları gerekiyor. Ürünlerin bozulmaması ve uzun süre muhafaza edilmesi için bu detay son derece büyük bir önem arz ediyor.

Balparmak, liyofilize ürünlerini el değmeden hijyenik ortamlarda paketliyor. Ürünlerin tüketim anına dek havayla temas etmemesi için her bir kapsül, blister ambalaj içerisinde tek tek paketlenmiş halde sunuluyor. Ayrıca ürünlerin ortamdaki nemden etkilenmemeleri için maksimum koruyuculuk sağlacak ambalajlar kullanılıyor. Böylelikle Apitera Arı Sütü Kapsül’ü yaz-kış çantada, çekmecede, rafta; kısacası istenen her yerde muhafaza etmek mümkün oluyor. Özetle; tercihiniz Balparmak ise içiniz rahat, işiniz kolay olacak!

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.